Deze website ondersteunt de werking van het TEALcenter voor Community Innovatie.

TEALcenter is een reizend expocenter van 150 m2 gemaakt uit circulaire materialen met daarin allerlei voorbeelden en ervaringen inzake lokale eco-innovatie en circulaire economie. Je kan er ook diverse educatieve workshops volgen.

Initiatienemer van het TEALcenter voor Community Innovatie is Garsett Larosse van We Go Circular vzw.
Larosse (TOYP 1989*) bouwde in 1993 al het eerste ecohuis van België en werkte het jaar daarvoor mee aan de eerste ecologische fabriek van de wereld  (Ecover, 1992) waarvoor hij o.m. de manual en de hervulbare verpakkingen ontwierp. 
Hij schreef Het Groene Boekje, 101 tips voor een milieuvriendelijke levensstijl, werkte als secretaris voor European Partners for the Environment, vertaalde 5 boeken van het Worldwatch Institute en stond mee aan de wieg van het eerste Belgische beleggingsfonds (KBC Ecofund). 
Voor transnational Van Melle ontwikkelde hij een zero emissions-mileuzorgsysteem dat hij internationaal hielp implementeren. 
Hij bezocht diverse ecodorpen en bundelde zijn kennis in een workshop format die hij sindsdien in 40 scholen uitrolde en waarmee hij de Mondo-prijs won.
In 2018 ontwikkelde hij met steun van Vlaanderen Circulair, BePlanet! en StadsLab2050 (Duurzame Stad Antwerpen) het eerste circulaire community center, dat bovendien schaalbaar en verplaatsbaar is. Dit TEALcenter dient nu als reizend expositie- en educatief centrum voor de ontwikkeling van lokale communities in de voorhoede van de 'New Green Deal' en de 'Local Green Deals' van de Europese Unie. 

 

TEALcenter Q&A

1. Wat is een TEALcenter?

Een TEALcenter is een verplaatsbaar, veelzijdig community-innovatiecenter in de vorm van een octagon, gemaakt uit grotendeels circulaire materialen, zoals gerecupereerd steigerhout in aluminium profielen, met geupcyclede meubels en verlichting, en verwarmd met infrarood-verwarming panelen. Het beantwoordt aan de strengste normen voor (brand)veiligheid.

2. Waarom TEALcenters?

TEALcenters zijn ontstaan uit visie-gedreven ondernemerschap om antwoorden te bieden op moderne uitdagingen zoals de afvalproblematiek en uitputting van grondstoffen, het burn out-fenomeen, het fileprobleem, de klimaatopwarming, en het samenleven en -werken in het algemeen. 

3. Wat betekent TEAL?

TEAL is de afkorting voor Transformerende Eco-Artistieke Levensstijl. Het is ook het Engelse woord voor de kleur appelblauwzeegroen en wordt gebruikt in de managementfilosofie van Frederic Laloux om succesvol samenwerkende organisaties te beschrijven. Die opereren op basis van 3 principes: heelheid, zelfsturing en ecosysteemdenken.

4. Wat zijn de troeven van een TEALcenter?

- TEALcenters zijn modulair en schaalbaar, ontworpen voor groepen van 20 tot 200 personen.
- Ze kunnen op 1 dag gebouwd worden en zijn veel goedkoper dan traditionele gebouwen.
- Doordat ze vallen onder industriële mobiele bouwwetgeving is er geen bouwvergunning nodig. (het zijn tentframes met houten wanden)
- Naargelang de functie bieden ze de community een stroom van baten en terugkerende inkomsten.
​- Het zijn geen traditionele woonsten, maar flexibele, collectieve dienstencentra.

5. Welke functies hebben TEALcenters zoal?

- Community Resource Center: wordt doorgaans in of nabij een recyclagepark gebouwd, en ondersteunt de circulaire economie met team building, workshops en andere educatieve projecten, waaronder repair ateliers, workshops compostmeester, upcyclen van afval tot nuttige meubels en artistieke voorwerpen,... 
Via de aanpalende samentuin kunnen bomen en compost verdeeld worden.
* In samenwerking met We Go Circular vzw.

- Preventief gezondheidscentrum: kan zowel in steden als in eco-innovatief landbouwgebied gebouwd worden; hier vinden kleinschalige biolandbouwactiveiten plaats, worden allerlei workshops georganiseerd rond preventieve gezondheid, en is er mogelijkheid tot kruidenteelt, lichaamswerk, bijen houden. Deze TEALcentra willen een antwoord bieden voor de 440.000 Vlamingen die vechten tegen burn out door ze te helpen her-verbinden met de natuur, hun medemens en met zichzelf.  
​* In samenwerking met het Body & Soul-ervaringsfestival.

- Multicultureel Vredeshuis: plaats voor integratieworkshops, multiculturele feesten en interlevensbeschouwelijke dialoog, inclusief restaurant (op basis van voedseloverschotten), om in een ontspannen sfeer te werken aan integratie van migranten en asielzoekers. Kan tevens een kringloopwinkel bevatten, een speelgoedtheek, ruimte voor emanciperende vrouwencirkels enz. 
​* In samenwerking met Made with Love Projects vzw.

- Satelliet-kantoor/ New Media Center / Fab Lab: een veilige high-techplaats om te werken en gedematerialiseerde technologietoepassingen te ontwikkelen en te delen, van softwarebureau met (3D-)printers en snel Internet, tot video-opnamemogelijkheden, een Library of Things, hub voor deelauto's en e-fietsen.
* In samenwerking met DNA-Earth

​- Overlappende functies: solar kitchen (keuken op zonne-energie, juice bar, compost-toiletten, sociale ruimte,...)

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb