Interview met Garsett Larosse, co-organisator van Lifestyle2022

 

Het is lente en de knoppen barsten open. Onder de beloftevolle nieuwkomers van het op gang geschoten events-seizoen vinden we Lifestyle2022, een festival-beurs die een kwalitatieve levensstijl promoot. Ondernemers laten er zien dat lokaal kopen ook veel voordelen heeft. Je kan passen, ruiken, proeven, maar ook een workshop of een optreden beleven. Trommelen op Japanse Taiko-drums, didgeridoo leren spelen, dansen op blote voeten… Lifestyle2022 profileert zich dan ook als een ‘beleefbeurs’, met veel aandacht voor creativiteit en herverbinding.

Voor alle info: www.lifestyle2022.be

 

Van waar komt het idee?

Garsett Larosse (mede-organisator):
Lifestyle2022 is gegroeid uit lokale festiviteiten in Puurs-Sint-Amands, de sympathieke gemeente met 8 woonkernen, verspreid over 49 km2. Liezele, Kalfort, Breendonk, Lippelo, Oppuurs, Puurs, Ruisbroek en Sint-Amands hebben allemaal prachtige plekjes, zoals het Hof van Coolhem, de Schemelbertmolen, het Lippelobos, de Molenput en Hof Ter Zielbeek, maar uiteindelijk hebben we in Park Fort Liezele een prachtige event gepland die iedereen verbindt, in harmonie met de natuur. GECO Concept, een begrip in de evenementensector, en eveneens van de streek, bouwt er een soort van circulair ecodorp, waar de lokale ondernemers en bevolking elkaar treffen voor de traditionele Aspergefeesten. Die worden telkens opgeluisterd met de viering van een ‘aspergeridder’. Dit jaar is dat spring-in-het-veld Jelle Cleymans.

Met bovenlokale uitstraling door beleefbeurs Body & Soul

Maar jullie mikken niet alleen op mensen uit de streek?

Garsett Larosse: Op ons ervaringsfestival Body & Soul organiseerden we de voorbije jaren zo’n 400 workshops rond thema’s zoals natuurverbinding, levenskunst en gezondheidszorg. Allemaal thema’s waar nu veel aandacht voor is, vandaar dat we besloten om een versnelling hoger te schakelen.
De beleefbeurs maakt gebruik van een circulaire Lifestyle Village, een uit gerecupereerd steigerhout opgetrokken ecodorp, waar je heel wat standhouders vindt die er hun bijdrage tonen aan een leven vol kwaliteit: van een eenvrouwsfirma die ecologische tuinen aanlegt tot de BMW-garage die de nieuwste generatie elektrische auto’s komt showen. 


Ja, wat is dat eigenlijk voor jullie, levenskwaliteit?


Garsett Larosse: Je kunnen verdiepen in je interesses en talenten! Zo is er een hobby- en ambachtenpaviljoen waar je allerlei vrijetijdsactiviteiten kan beoefenen: van kunstschilderen tot macramé, van houtbranden tot het upcyclen van meubels en kleding. Met steun van Vlaanderen Circulair ontwikkelden we TEALcenter, een mobiel community center waarin je allerlei work- en playshops kan bijwonen. Van yoga en verbonden ademen tot natuurlijk koken.  De link met het Aspergefestival van de gemeente was vlug gemaakt. Mieke Vervecken van De Natuurlijke Kookschool serveert de lekkerste (bio-)aspergesoep. Ook andere topchefs zoals Ferdy Debecker, peter van de Aspergefeesten, toveren de heerlijkste aspergegerechten tevoorschijn.

Verbinding met de natuur

Garsett Larosse: Er is tegenwoordig zoveel vergif in de wereld, dat het zeker geen kwaad kan om terug wat dichter bij Moeder Natuur aan te leunen. Vandaar ook onze workshop Tuinieren zonder gif, in samenwerking met Velt, en we programmeren ook regelmatig workshops rond permacultuur, en hoe je zelf een voedselbos kan aanleggen. Regeneratieve landbouw, dat vinden we helemaal de max; daar leer je hoe je van arme gronden terug vruchtbare grond kan maken door de bodemverstoring te minimaliseren. Al wat je nodig hebt is houthaksel om de bodem te bedekken, zodat die niet uitdroogt, wat zaadjes en wat water. Onkruid wieden is haast niet meer nodig. 

Vrijdag 6 mei : een nocturne vol artiesten en een circulair TEALcenter

Beschrijf het programma eens?

Garsett Larosse: Vrijdag openen de deuren van de Lifestyle Village om 18u, en om 18.30u stelt E.R.I.N. haar nieuwe EP voor! Een groot talent om in het oog te houden!
Om 19u opent Transitiemanager Brigitte Mouligneau van Vlaanderen Circulair ons community TEALcenter, waar heel het weekend workshops zullen doorgaan. Daarna brengt Patricia van Cutsem een creatieve set met haar bekende soulstem. Violist Xander Nichting en Jean Bosco Safari zorgen dan weer voor een sfeervolle swing, waarna het dak er helemaal afgaat met Ecstatic Dance van Inti Sound Robin Van den Bergh. We sluiten af met een vuurshow van Wouke Daki want om 23u kan je nog napraten bij de sjamanentent aan de vijvers. (lacht)

ZaterDansdag 7 mei

Garsett Larosse: Met 22.000 m2 mals gras heeft Lifestyle2022 de grootste natuurlijke dansvloer van België! Dansen is gezond, en zeker als je tegelijkertijd kan aarden door op blote voeten te dansen. We hebben leuke dansworkshops, van Bollywood tot breakdance, er zijn dansperformances en om 16u sluit Wifty-DJ Patrick Gypen af met een heerlijke verbindende retro set uit de seventies. Join the mixed generations op Zaterdansdag, of om het met Wim Soutaer te zeggen: we gaan dansen in de zon, baden in het licht, ja we omarmen het leven, met een lach op ons gezicht. Wie weet komt hij ook zelf nog even langs, want er is een surprise artiest aangekondigd…
Op zaterdag sluit de beleefbeurs wel om 18u, want het filharmonisch orkest Casco Phil moet zich kunnen opwarmen voor het klassiek concert bij zonsondergang! Ruim 30 strijkers, professioneel versterkt met een eersteklas PA, dat wordt genieten!

GeZondag 8 mei

Garsett Larosse: Terwijl zaterdag eerder uitbundig is, heeft GeZondag eerder een relaxe, maar toch opgewekte vibe. Naast een gezellige wandeling langs de stands in Montmartre-stijl kan je ook deelnemen aan een aantal toffe workshops met gezondheid als centraal thema: wat is de kracht van gedachten? Hoe kan je jezelf helen door verbonden te ademen? Welke kruiden kent Ayurveda om je natuurlijke immuniteit te versterken? Er is ook een natuurlijke therapieëncaroussel, waarin je verschillende behandelingen kan ervaren, van shiatsu en voetreflexologie tot Ayurvedische polsdiagnose, het zijn allemaal voorbeelden van preventieve gezondheidszorg en bewust leven, waardoor je je fit en gezond houdt.

Wie meer actie wil kan natuurlijk ook naar de sportsectie van Lifestyle. Daar kan je ‘spinnen’ oftewel fietsen op muziek, cross-fitoefeningen in het gras doen, Slowmotion en QiGong ontdekken. De sportvloer is overigens een fraai staaltje van circulaire economie, want het reststroomverwerkend bedrijf Renewi heeft ze vervaardigd uit… oude matrassen.

Muzikale afsluiters 

Doorheen heel de Lifestyle beleefbeurs kan je genieten van een zachte soundtrack, afgewisseld door leuke optredens. Soms wat etnisch van sfeer, soms met Vlaams talent zoals Lore Vyt en Dieter Van Obbhergen. Afsluiten doen we op zondag met de aanstekelijke Soulsurfers onder leiding van Matthias Van Den Bosch. Om 18.30u beginnen we dan met opruimen, maar voor degenen die graag nog wat verder bespiegelt… de sjamanentent aan de vijvers is open tot de zon ondergaat…